Davids läxhjälp
 
Hem Om mig Referenser Priser Bokning Länkar
 

Veckans sommarlovsproblem (vecka 30):


Per har en gammaldags regnmätare i genomskinlig plast. Det är en rak cylinder med innerdiameter 20 mm, ytterdiameter 22 mm och en rund tratt med krage ovanpå, som samlar in regnet. Cylindern är graderad i mm, där varje streck motsvarar 0,5 mm nederbörd (10 mm vatten i röret motsvarar 5 mm regn).

Hur stor
är kragens (inner)diameter?
A. 28 mm
B. 31 mm
C. 40 mm
D. 42 mm
E. 44 mmVeckans bonusproblem:

Elin och Helena vill bygga en egen regnmätare av metall. De har en tunn, kvadratisk plåt, med sidan 200 mm, som de böjer till ett rör. Ovanpå röret tänker de fästa en tratt, som ska tillverkas av en rund plåt med diametern 200 mm. Hur ska de klippa till den runda plåten, om de vill att vattennivån i röret ska höjas 4 mm för varje mm regn? 
Kom igång: Tänk tratten, som en kon med spetsen riktad nedåt i röret./Lycka till!
_______________________________________


Maila din lösning på ett eller båda problemen till info@davidslaxhjalp.se 
senast söndag 1/8 (2010).<<< Föregående veckas problem  ______________    Nästa veckas problem >>>Svar: A. 28 mm (Denna diameter ger dubbla tvärsnittsarean för kragen, jämfört med röret).

I bonusproblemet måste trattens öppning ha en en area, som är fyra ggr större än rörets. Alltså skall dess omkrets vara dubbla omkretsen för röret, eller 400 mm. Om man klipper bort en 'tårtbit' på ca 131 grader av den runda plåten och gör ett hål i mitten, så kan resten formas till en tratt med rätt dimensioner.
Gunnar löste problemet utan gradskiva: Bonuslösning v.30 (pdf)


David Ström, 0737-22 14 51, info@davidslaxhjalp.se